The Photo

The Photo is a play between Erik Van Loon and Anna Kramer.

Op Oerol 2008 wil ik de tweemansvoorstelling “De Foto” (+/- 24 minuten) realiseren. Deze voorstelling die ik in 2001 al eens ter gelegenheid van de foto-expositie “Liebling who bist du?” in Off_Corso te Rotterdam opvoerde (zie diverse publicaties).

De Foto is een opwindend toneelstuk tussen een festivalbezoeker (Erik Van Loon) en een bekende actrice (wisselend) dat zich afspeelt op een geschilderd terras. Op dit terras van Hans en Grietje in Midsland bladert een festivalbezoeker door een glossy tijdschrift waarin prachtige foto’s staan van een bekende actrice die op dat moment juist voorbij loopt. Als zij dit ziet vraagt zij aan hem:

VROUWEN*:
“Hallo, waarom kijk je me zo aan. Zie ik er in het echt zo anders uit dan op de foto?”
waarop hij zegt:
MANNEN*:
“Nee in het echt zie je er veel mooier uit.”

Waarop zij direct naast hem gaat zitten en hem een drankje aanbiedt. Van het een komt het ander en niet veel later verplaatsen zij zich naar zijn tent. Na een urenlange wandeling van slechts twee minuten (het thema van Oerol 2008 is Tijd) arriveert het verliefde stel midden in de nacht bij de kleine tweepersoonstent aan de andere kant van het eiland = toneel.

Het publiek wordt ondertussen gesouffleerd door middel van gekleurde tekstborden die hen roze voor vrouwen en blauwe voor mannen* aanspoort om de dialoog over te nemen. Zodat de acteurs zich helemaal kunnen richten op het acteren, alsof het een stomme film betreft. Overigens ben ik hierbij geïnspireerd door een van de oudste videoclips Subterranean Homesick Blues van Bob Dylan.

De gekleurde tekstborden:

Eenmaal in de tent en onmiddellijk nadat hij het licht in de tent heeft aangedaan geeft de actrice hem een compliment over zijn ontzettend grote tent en even later zoenen zij elkaar hartstochtelijk. Het licht schijnt hierbij horizontaal en projecteert de twee al vrijend als een schimmenspel op de achterkant van de tent richting het publiek en net als in India duurt dit schimmenspel de hele nacht tot aan het ochtendgloren. Dit schimmenspel Wayang kulit is overigens op 7 november 2003 door de UNESCO opgenomen in het cultureel wereld erfgoed (Masterpiece of Oral and Intangible Heritage of Humanity)

Het publiek dient nu ondermeer de volgende tekstborden hardop voor te lezen:
VROUWEN*:
“Je ogen glinsteren zo prachtig”, “Vind je dat lekker”, “Ik wil je bijten”, “Aaarggh”
MANNEN*:
“Wat een heerlijke borsten”, “Oh je windt me zo vreselijk op”, “Mag ik, mag ik”

Doordat de twee acteurs hevig verliefd zijn op elkaar lijken de uren voorbijte vliegen. De voorstelling duurt dan ook maar slechts 24 minuten.

 

Erik van Loon
p.s. De voorstelling De Foto zal behalve in het Nederlands ook door “native speakers” in een Duitse, Engelse en een Gay-versie worden uitgebracht. Hiertoe zullen de tekstborden aangepast worden. Erik Van Loon zal in al deze versies respectievelijk Nederduits, Steenkolenengels of Jolinghoog praten. Overigens zullen wij veilig vrijen promoten.