(Telegraaf, 26-04-2003, Financieel Dagblad; 1-5-2003, Rotterdams Dagblad, 03-05-2003)
Ik begrijp goed dat het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid– in tegenstelling tot Belgie – niet kiest voor massale inentingen en verspreiding van medicijnen tegen de vogelpest. Omdat deze medicaties vaak grote bijwerkingen hebben en omdat ze slechts 70-90% effectief zijn bij jonge gezonde mensen en slechts 30-40% afdoende bescherming geven bij oudere mensen (Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta).
Toch valt er veel te zeggen voor het Belgische standpunt dat zij het voorkomen van een nieuw dier-mens virus belangrijk vinden dan de belangen van individuele burgers.
De vorming van een nieuw virus die door dieren op mensen wordt overgedragen kan pandemische vormen aannemen zoals de Spaanse Griep (1918), de Singaporegriep (1957), de Hongkonggriep (1968) en SARS nu.
Ik hoop dan ook dat de Nederlandse overheid een ieder die in contact is geweest met de vogelziekte en/of in desbetreffende regio’s woont of werkt goed blijft monitoren. Want de dood van een dierenarts uit Rosmalen toont aan dat het virus zich al succesvol heeft vermengd met mensen.