List en Bedrog

mercurius[1] De krant staat de laatste tijd vol over list en bedrog van grote bedrijven en accountants en het daaruit voortvloeiende wereldwijde gebrek aan vertrouwen. List en bedrog is echter niet nieuw, op de optiebeursvloer van Euronext Amsterdam staat namelijk al sinds mensenheugenis een bronzen afgietsel van Mercurius. Het Romeinse evenbeeld van de Griekse god Hermes, de god van handelaren en dieven die met zijn toverstaf, de mensen liet inslapen om ze daarna te beroven van hun bezittingen.

De witte boorden criminelen hebben met hun onophoudende schandalen de westerse wereld dan ook van een high trust society verandert in een low trust society (“Trust”; F. Fukuyama). Aan de rechter om deze criminelen hard te straffen en niet net als Nick Leeson, na het bankroet van Barings in 1995, na slechts vier jaar vrij te laten vanwege goed gedrag.

Verder zal bekeken moeten worden of de onafhoudelijk toezichthouder Autoriteit Financiële Markten en zijn buitenlandse equivalenten wel voldoende instrumenten hebben om succesvol toezicht te houden op het adequaat functioneren van de effectenmarkten.

Trouw (27-7-2002)
Rotterdams Dagblad (3-8-2002)
Volkskrant (3-8-2002)