Nederlandse Editie

Iedereen weet dat de media enorm veel invloed heeft op ons vinden. Wij worden dagelijks gehersenspoeld met allerlei informatie. De een hangt de mening aan van een redacteur van de Volkskrant en de ander die van Paul Witteman.

Onze mening vormen wij dan ook nog nauwelijks zelf, al is dat deels te wijten aan onze gemakzucht. Toch zijn de weblog’s met daarin digitale dagboeken enorm populair. Op deze dagboeken doet iedereen verslag van zijn eigen mening.

Zelf heb ik ervoor gekozen om niet de digitale maar de papieren weg te bewandelen, door wekelijks mijn mening te versturen naar alle dag- en opiniebladen in binnen- en buitenland en alle volksvertegenwoordigers in het Tweede Kamer. Gedurende 52 weken heb ik 52 brieven verstuurd die 97 keer zijn gepubliceerd met een gezamenlijke oplage van zo’n 25.000.000.

Met het mediakunstwerk ‘Volksmenner’ (In vrijheids van meningsuiting) heb ik op mijn beurt de media en daarmee alle inwoners ter wereld beïnvloed. Zoals de media dat met ons doet, met als dieptepunt de moord op Pim Fortuyn.

De moord op Pim Fortuyn was ook de aanleiding voor mij om het mediakunstwerk te maken, want dat de media tot oorlog kan aanzetten is duidelijk, maar dat de media ook in staat is om uiteindelijk een individu te vermoorden wist ik echter nog niet.

Erik Van Loon